Oedeem therapie

Oedeem therapie


Oedeem therapie kan worden onderverdeeld in lymfoedeem- , veneus-/arterieel-  oedeem en lipoedeem therapie.


Lymfoedeem
Na oncologische operaties kan er Lymfoedeem in het lichaam of lichaamsdeel ontstaan.  Hierbij is de afvoer van weefselvocht naar de lymfekanalen verstoord. Door een juiste weg te zoeken voor een goede afvoer zal er oedeemvermindering optreden.Na het uitoefenen van oedeemtherapie is het van belang om de juiste oefeningen te doen om de lymfeafvoer zo goed mogelijk te laten verlopen.Na de oncologische operatie volgt er in het ziekenhuis zo nodig een behandeling met radiotherapie(bestraling) en/of chemotherapie.  Dit zijn behandelingen die de ontstane kankercellen moeten opruimen. Deze therapie kunnen ook schade aanrichten aan gezonde cellen.  Daarnaast kan ook het litteken zo strak worden, waardoor deze pijn gaat doen.  Hiervoor zijn er bepaalde fysiotherapeutische technieken om deze littekens zo goed mogelijk soepen te houden..

Veneus-/arterieel oedeem
Deze vorm van oedeem ontstaat vaak door een niet goed functioneren van de vaten.Hierdoor ontstaat er een verhoogde druk in de vaten, waardoor de bloedafvoer niet meer goed verloopt en de druk op de kleppen in de vaten nog meer toeneemt. De ontstane verhoogde druk zorgt ervoor dat er zichtbare en onzichtbare varices ontstaan. Uiteindelijk kunnen er ook vermoeidheidsklachten, pijnklachten, thromboflebitis optreden die allen kunnen leiden tot oedeem in de benen.Hierbij kan de therapeut, zo nodig in overleg met u en huisarts een oorzaak achterhalen van de ontstane klachten en op basis daarvan een behandelplan opstellen. Het herstel begint bij de therapeut maar de thuisoefeningen zijn minstens zo belangrijk. Voor de genezing van veneus oedeem is het van belang om regelmatig in beweging te zijn, door bijvoorbeeld elke dag een stuk te lopen. Het juist gebruik van de spieren is hierbij van groot belang, zodat het vocht beter afgevoerd kan worden.Om het ontstane oedeem beter af te voeren kan het dragen van Therapeutisch Elastische Kousen geïndiceerd zijn. Hiervoor is altijd overleg met uw huisarts nodig.

Lipoedeem
Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijk verdeeld is over het lichaam. Er zijn ontstane plaatselijke vetophopingen op diverse plaatsen die niet goed beïnvloed kunnen worden door gewichtsvermindering en sporten.Deze vetophopingen kunnen pijnklachten geven en leiden tot snelle vermoeidheid van de benen. Lipoedeem is niet gemakkelijk te beïnvloeden en vereist specialistische zorg. 
De therapeut kan u helpen om deze klachten te begeleiden. Leefstijladviezen zijn van groot belang om grip te krijgen op het ontstane oedeem.Daarnaast is het afhankelijk van de oorzaak welke therapie gegeven wordt. Dit kan zijn manuele lymfedrainage bij lymfoedeem en het zwachtelen, aanmeten van therapeutisch elastische kousen en oefeningen bij veneus oedeem.